Τετάρτη 13 Φεβρουαρίου 2008

Πυγμαίοι και Μπαντού

Πυγμαίοι

Πληθυσμός που ζει κυρίως στο κέντρο της Αφρικής.

Οι Πυγμαίοι είναι περίπου 130.000 άτομα, χωρισμένα σε τρεις ομάδες:

  • τους Μπαμπούτις, ανατολικά του παλιού Βελγικού Κογκό,
  • τους Πυγμαίους του κέντρου, δυτικά του παλιού Βελγικού Κογκό και μέσα στη Δημοκρατία του Κογκό και
  • τους Πυγμαίους της Δύσης (στην Γκαμπόν και στο Καμερούν).

Έχουν ύψος κάτω από 1,50 μ. κι έχουν λίγο πεταγμένο σαγόνι. Zουν μέσα σε στρατόπεδα, που αποτελούνται από καλύβες, που έχουν σχήμα μισού κύκλου. Οι γυναίκες φτιάχνουν αυτές τις καλύβες και ψαρεύουν. Οι άντρες κυνηγούν πολλοί-πολλοί μαζί αντιλόπες κι ελέφαντες.

Οι Πυγμαίοι είναι πληθυσμός που ζει στα δάση. Όταν δε βρίσκουν πια κυνήγι αλλάζουν περιοχή.

Οι Πυγμαίοι λατρεύουν ένα και μοναδικό θεό, που τον ονομάζουν Χρβούμ.

Τους νεκρούς τους τοποθετούν μέσα σε σπηλιές και σε κουφάλες δέντρων. Η κοινωνική τους οργάνωση είναι αρκετά πολύπλοκη. Παραδέχονται το φαινόμενο της πολυγαμίας, αν κι αυτό δε συμβαίνει συχνά. Η κοινωνία τους χωρίζεται σε πατριές. Κάθε πατριά λατρεύει και το δικό της ζώο (κροκόδειλο, χιμπατζή).

Οι Πυγμαίοι υιοθέτησαν τη γλώσσα των πληθυσμών Μπαντού, με τους οποίους βρίσκονται σε επαφή.

Η λογοτεχνία των Πυγμαίων διακρίνεται για την ποίησή της και τους μύθους της.

Υπάρχουν πολλές φυλές πυγμαίων. Οι Ακα της Κεντρο-Αφρικανικής Δημοκρατίας, οι Μπάκα του Καμερούν, οι Τους- Τούα της Ρουάντα, οι Μπούτι του Ζαϊρ, οι Πυγμαίοι του Μπαγκαντού, του Ιτούρι και άλλοι.

Συνολικά στην Αφρική ζουν 180-200.000 Πυγμαίοι.

Μπαντού

Μπαντού είναι ένας γενικός όρος για πάνω από 400 εθνοτικές ομάδες στην Αφρική, από το νότιο Καμερούν ως την νοτιοδυτική Κένυα και από το βόρειοδυτικό τμήμα της Λαϊκής Δημοκρατίας του Κονγκό μέχρι την Νότια Αφρική, που τις ενώνει μια κοινή γλωσσική οικογένεια, οι γλώσσες Μπαντού, και σε πολλές περιπτώσεις κοινά ήθη και έθιμα.

Παραδείγματα εθνοτήτων Μπαντού ανά χώρα:

Η λέξη προέρχεται από το πρόθημα Μπα, ενδεικτικό του άρθρου, και Ντου = άνθρωπος. Τα άτομα της ομάδας από φυλετική άποψη παρουσιάζουν μεγάλη ανομοιομορφία. Έχουν δέρμα μαύρο, σοκολατί ή κίτρινο, μύτη πεπλατυσμένη, χείλη σαρκώδη και μαλλιά μαύρα. Ωστόσο υπάρχει μεταξύ τους γλωσσική ενότητα, γι` αυτό υποστηρίζεται ότι οι λαοί αυτοί έφτασαν στα εδάφη που βρίσκονται σήμερα ξεκινώντας από μία περιοχή κοντά στις μεγάλες ισημερινές λίμνες, όταν πια είχαν διαμορφωθεί οι φυλετικές ποικιλίες. Η κατανομή των ομάδων και των γλωσσών είναι περίπλοκη, μπορούν όμως να χωριστούν σε βορειοανατολικούς λιμναίους Μ., σε παράκτιους, σε βορειανατολικούς των ακτών και στους νότιους. Κυριότερες φυλές είναι οι: Ζουλού, Μπετσουάνα, Κάφροι, Μπαλούμπα, Μπακούμπα, Σουαχίλι κ. ά.


Δεν υπάρχουν σχόλια: